Nemzetközi kapcsolatok

Együttműködésre készül a milánói Bicocca Egyetemmel a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpont.

Januári budapesti tartózkodása során a BME Egészségipari Mérnöki Tudásközpontban is tárgyalásokat folytatott Dr. Francesco Sicurello, az @ITIM (Italian Association of Telemedicine and Medical Informatics) elnöke, a milánói Bicocca Egyetem professzora. A találkozón a felek vázolták egy jövőbeli együttműködés körvonalait.

Az olasz-magyar kapcsolatokban 2013 kiemelkedő évnek számít. Egyrészt 2013. január 1-jén kezdődött a magyar-olasz kulturális évad, másrészt 2013-at közép-európai évnek nyilvánították a külpolitikában. Ez utóbbi hátterében az áll, hogy 2013-ban Magyarország egyidejűleg tölti be a jelenleg 18 országot tömörítő Közép-európai Kezdeményezés (INCE: Initiative of Central Europe, egyik legjelentősebb, alapító tagja Olaszország) és a visegrádi csoport (V4) elnöki tisztét.

„Azt tervezzük, hogy a Bicocca Egyetemmel, illetve az @ITIM-mel közösen szakmai rendezvényeket szervezünk. A január 22-i megbeszélésen néhány lehetséges forgatókönyvet vázoltunk fel. Sok fantáziát látunk például egy egészségügyi informatikai kurzusban. A kurzus legkorábban 2014-ben indulhatna, terveink szerint Budapesten, néhány olasz vendégelőadóval. Szeretnénk, ha a hallgatók egy-egy időperiódust Milánóban tölthetnének. Sajnos a finanszírozás kérdése egyelőre teljesen nyitott, tekintve, hogy a bilaterális kooperációk keretében rendkívül szűkösek a források. A másik fő csapásirány közös konferenciák, workshopok szervezése. A korlátos pénzügyi lehetőségek miatt azonban megfontolandó, hogy ezen eseményeket más, meglévő rendezvényekhez, például az eVITA Fórumokhoz kapcsoljuk” – mutat rá Vajda Lóránt, a BME EMT igazgatója.

A felek megegyeztek, hogy a jövőbeli együttműködés szempontjából hasznos volna, ha 2013-ban, az előkészítés szakaszában mind a magyar, mind az olasz fél kutatói, fejlesztői részt vennének leendő partnereik konferenciáin, szakmai rendezvényein, és személyesen egyeztetnének a kooperáció részleteiről.

További információ:
Vajda Lóránt igazgató
BME EMT
e-mail: vajda@emt.bme.hu
tel.: (+36 1) 463 2022