Artemis és AAL nap

„Artemis és AAL Napot” tartott 2014. május 7-én a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egészségipari Mérnöki Tudásközpontja (EMT),
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéke (MIT), valamint Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke (AUT). Az élő bemutatókkal kísért rendezvényen a mintegy 40 érdeklődő először általános információkat hallgathatott meg az Európai Unió AAL (Active Assisted Living, korábban Ambient Assisted Living Joint Programme) Közös Programjának, valamint a korábbi Artemis és ENIAC programjait összevonó, valamint az okos rendszerekkel (EPoSS) kiegészülő ECSEL (Electronic Components and Systems for European Leadership) kutatási programjának jövőjéről, továbbá a programokban való hazai részvétel lehetőségeiről.

Divinyi Ágnes, az AAL nemzeti kapcsolattartója (Nemzeti Innovációs Hivatal, NIH) elmondta: Az AAL Közös Program új pályázata a „Care for the Future – Gondoskodj a jövőről” témakörhöz kapcsolódik. A programban csak olyan nemzetközi konzorciumok vehetnek részt, amelyek tagjai között legalább egy kis- és középvállalkozás, valamint egy végfelhasználói szervezet szerepel. A konzorciumokban hazai szervezetek is részt vehetnek; a magyar költségvetés 750 ezer euróval járul hozzá a programhoz. A teljes, angol nyelvű anyag beadási határideje 2014. június 26. A NIH 2014. május 16-án információs napot tart a témában.
A rendezvény programja: http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/rendezvenyek/aal-informacios-nap-2014

Május 6-án az Európa Tanács jogszabályokat fogadott el az új generációs köz- és magánegyüttműködésekről (PPP). Az új jogszabályok értelmében a jövő PPP-szervezetei az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizon 2020 keretén belül széles körű és hosszú távú innovációs projekteket valósíthatnak meg. A PPP öt területet fed le, ezek egyike az ECSEL kutatási program, amelynek alapvető célja, hogy erős és versenyképes elektronikai alkatrész- és rendszeripar jöjjön létre az EU-ban. A tagországi társfinanszírozás körülbelül 1,2 milliárd euró, ebből a magyar költségvetési támogatás 2014-re 1,5 millió euró.
További információ: http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/intm/142505.pdf

A két összefoglaló előadást követően néhány projekt gyakorlati eredményeit mutatták be a szakértők.

- CONCERTO projekt (Artemis program): Garantált komponens-összeállítás round-trip analízissel hatékony energiafelhasználású, nagy integritású, többmagos rendszerek számára
Horváth Ákos (BME MIT)
Tóth András (BME EMT)
Lengyel László (BME AUT)

- R5-COP projekt (Artemis program)
Majzik István (BME MIT)

- ARROWHEAD projekt (Artemis program)
Varga Pál (AITIA International Informatikai Zrt.)

- M3W projekt (AAL program): Szellemi frissesség monitorozása
Dr. Hanák Péter (BME EMT)

- CCE projekt (AAL program) és TeleNyugi
Vajda Lóránt (BME EMT)

A rendezvény programja, valamint az előadások csatolva találhatóak.

CsatolmányMéret
program_artemis-aal_2014-05-07.pdf352.33 KB
aal_call_2014_divinyi_agnes.ppt312 KB
ecsel-aal_2014_bottka_sandor.ppt2.82 MB
concerto_bmeaen_telecare.ppt1.44 MB
concerto_ant_bme_emt_andras.ppt1.24 MB
szenzorok_-_lengyel.pdf2.34 MB
r3-cop.ppt2.27 MB
arrowhead_artemis_aitia.ppt2.51 MB
m3w-artemis-aal_hanak_peter.pdf2.94 MB
cce_telenyugi_vajda_lorant.ppt2.59 MB