Silvergate-112

in

A Silvergate-112 projekt célja rendszerbe illeszkedő eszközök és olyan skálázható integrálási technológia kidolgozása, amely az eszközök és szolgáltatások rendszerbe foglalásával új, bővített funkcionalitású szolgáltatásokat nyújt; integrálás nélkül erre nem lenne lehetőség.

Az informatika és a távközlés fejlődése, különösen a beágyazott rendszerek és az adatátviteli hálózatok terjedése új lehetőségeket teremt. Egyik ígéretes felhasználásuk a jelen projekt tárgyát is képező életviteli alkalmazások; többek között az időskorúak, fogyatékkal élők, rehabilitációra, ápolásra, gondozásra szorulók életét felügyelő és segítő rendszerek. Társadalmi fontosságuk mellett az életviteli alkalmazások gazdasági jelentősége is nagy: egyrészt új piaci lehetőségeket nyitnak a gazdaság számára (vö. „ezüst gazdaság”); másrészt elősegítik, hogy fenntartható közkiadások mellett az egészségügyi és szociális szolgáltatások színvonala is fenntartható maradjon, sőt javuljon. A korábbi kutatások sokféle eszközt és technológiát eredményeztek, ma a meglevő (alap)kutatási eredményekre építve az integrálásukra van szükség: rendszerbe illeszkedő piacképes termékekre és ezeket befogadó nyílt rendszerre.

  • Jedlik Ányos Program, 2007, NKTH
  • Beadás: 2007. augusztus, futamidő 30 hónap
  • A projekt kezdete: 2008. márc. 1., vége: 2010. aug. 31., futamideje 30 hónap.
  • A támogatási szerződés száma: 2007ALAP1-00033/2007 (NKTH / MAG Zrt.).
  • A projekt honlapja: http://silvergate112.emt.bme.hu
  • A projektben a BME-ről az Egészségügyi Mérnöki Tudásközpont koordinálása mellett az Irányítástechnika és Informatika Tanszék, valamint a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék munkatársai vesznek részt.
  • Profitexpert Számítástechnikai Kft. (konzorciumvezető), Innomed Medical Zrt., Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, ALBACOMP Számítástechnikai Zrt.